Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Çocuk Gelişimi Programı tarafından Okul Öncesi Eğitimde Müzelerin Etkin Kullanımı I, arkeoloji teması bağlamında düzenlenen Müze Eğitimi etkinliği 06 Mayıs 2023 tarihinde İstanbul Arkeoloji Müzelerinde 2 oturum şeklinde gerçekleştirildi.
Öğr. Gör. Yasemin SU tarafından organize edilen ve Müze Eğitimi uygulama aşamalarını içeren etkinliğin çıkış noktası, mekân ve zaman hakkında sorgulama; insanlığın keşifleri, icatlar, yerel ve küresel bakış açısından bireyler ve uygarlıklar arasındaki ilişkiler ile bunların birbirleriyle olan bağlantıları hakkında müze aracılığı ile etkileşim kurma olarak tasarlanmıştır. Müze eğitimi uygulama aşamalarının tasarlanmasında, İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nin ‘Arkeoloji Bilim Metodoloji’ salonunda arkeoloji temasının çıkış noktası ile ilişkilendirilecek kültür, ihtiyaçlar, yerleşim, toplumsal farklılıklar ve çevre ile etkileşim gibi bağlantılı olgulardan yararlanılmıştır. Gerçekleştirilen müze eğitiminde hedeflenen temanın amaç değil, araç olduğu ve temelde çocukların bütüncül gelişimini destekleyen okul dışı öğrenme ortamlarındaki deneyimlerinin nitelikli öğrenme süreçlerine dönüştürülmesi ile müze kültürünün gelişimi odak noktasıdır. Böylece hem müzelerin hem de okulların toplumsal amaçlarına dikkat çekilmiştir. Müze eğitiminde temanın kullanılması halinde, temaya karar verme sürecinde etkili olabilecek faktörler ele alınmıştır.
Etkinlikte, Müze Eğitimi uygulama aşamaları hem tema, hem de koleksiyona özgü bir çerçevede okul öncesi eğitimde uygulanabilecek yöntem teknikler üzerine beyin fırtınası yapılmış, çeşitli seçenekler tartışılmıştır. Uygulama aşamalarında müze öncesi, müze sırası ve müze sonrası uygulama aşamaları etkinlikler ile detaylandırılmış ve uygulama örnekleri deneyimlenmiştir. Her aşamanın birbiri ile ilişkilendirme sürecinde kullanılabilecek yöntem tekniğin çıkış noktası belirlenerek esnek, sarmal ve ilişkili geçişlerin önemine dikkat çekilmiştir.