Okul Öncesi Eğitimde Masal Anlatıcılığı

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Çocuk Gelişimi Programı tarafından Çocuk ve Drama dersi kapsamında düzenlenen ‘Okul Öncesi Eğitimde Masal Anlatıcılığı & Anlatı Tekniği’ semineri 06 Aralık 2022 tarihinde gerçekleştirildi. Okul Öncesi Eğitimde Masal Anlatıcılığı & Anlatı Tekniği adlı seminerin çıkış noktası, masalların, yaratıcı drama yöntem tekniklerinden yararlanılarak anlatımı oluşturmuştur. Bir bakıma seminer, masal anlatıcılığında anlatı tekniğinden faydalanılan yönleri bütüncül bir yaklaşımla ele almaktadır.

Davetli konuşmacı Arif Nihat Asya Köy ve Yaşam Merkezi Masal Okulu Koordinatörü Esra DEMİR ŞAHMAN, her eğitim kademesinden öğrencilerin gelişimsel özelliklerin masal anlatıcılığındaki önemine dikkat çekmiştir. ŞAHMAN, masalların hayal etme ve yaratıcılık üzerine etkileri hakkında örnekler vererek, teorik ve uygulamalı pek çok deneyim paylaşımında bulunmuştur. Aynı zamanda Anadolu Masallarına dikkat çekerek, bu süreçte kullanımlarındaki olumlu katkılarını ifade etmiştir. Masal anlatıcılığında hazırlık, canlandırma/uygulama, rahatlama/değerlendirme aşamaları ile sürecin nasıl deneyimlendiğini, öğrencilerin ne gibi dönütler verdiğini ve her aşamada gerçekleştirilen etkinlikleri ilişkilendirerek açıklamıştır. Diğer taraftan dinleyici öğrenciler seminerin bazı kısımlarında davetli konuşmacıyla uygulama yapma fırsatı edinmiştir. Masal öncesinde, sırasında ve sonrasında yapılan uygulamaların başlangıç aşamasından gelişme aşamasına kadar neden ve nasıl ilerlediği, ne amaçla yapıldığı ve hangi özellikleri taşıması gerektiğine dair teorik ve uygulamalı paylaşımlar yapılmıştır. ŞAHMAN, her aşamanın kendi içinde yöntem teknik içerdiğinin, her uygulama sürecinde öğretim ilkelerinin gerekliliğinin ve sınıf yönetimine dair etkilerinin altını çizmiştir. Seminerde aynı zamanda Arif Nihat Asya Köy Yaşam Merkezi Masal Okulu uygulama süreçlerinden örnek videolar izlenmiş, masal anlatıcılığı & anlatı tekniğinde kullanılabilecek materyallere örnekler gösterilmiştir.

Seminer, Okul Öncesi Eğitimde Masal Anlatıcılığı & Anlatı Tekniği hakkında katkıları hakkında karşılıklı paylaşımda bulunulmasıyla tamamlanmıştır. Öğr. Gör. Yasemin SU, konuşmacı Esra DEMİR ŞAHMAN’a üniversitemiz adına sunduğu teşekkür belgesi ve hediye takdimi ile seminer son bulmuştur.